10 JENIS MAKANAN ANTI KOLESTEROL


1. Kacang soya – disediakan tak kira dalam apa bentuk pun seperti minuman susu soya, menjadi pelengkap masakan gulai, taufufah, taufu, tempe dan sebagainya.

2. Kuaci – disediakan samada dalam bentuk snek atau kuih.

3. Buah Kering – buah-buah yang telah di proses dan dikeringkan seperti dari jenis limau.

4. Epal – diproses menjadi jus atau dimakan begitu saja.

5. Ikan Tuna – atau apa-apa ikan laut dalam yang kaya omega-3 dan asid lemak.

6. Kacang Tanah – mengandungi vitamin E.

7. Mangga – mengandungi vitamin C dan di hidangkan samada dalam bentuk jus atau dimakan begitu saja.

8. Kismis – mampu mengurangkan kolesterol sebanyak 8% dengan setiap pengambilan 400 kalori kismis setiap hari.

9. Oat – penyerap utama kolesterol didalam darah.

10. Jambu batu – mampu menurunkan sehingga 18.8% kolesterol dengan pengambilan 400gm sehari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan