1. Kacang soya – disediakan tak kira dalam apa bentuk pun seperti minuman susu soya, menjadi pelengkap masakan gulai, taufufah, taufu, tempe dan sebagainya.
2. Kuaci – disediakan samada dalam bentuk snek atau kuih.
3. Buah Kering – buah-buah yang telah di proses dan dikeringkan seperti dari jenis limau.
4. Epal – diproses menjadi jus atau dimakan begitu saja.
5. Ikan Tuna – atau apa-apa ikan laut dalam yang kaya omega-3 dan asid lemak.
6. Kacang Tanah – mengandungi vitamin E.
7. Mangga – mengandungi vitamin C dan di hidangkan samada dalam bentuk jus atau dimakan begitu saja.
8. Kismis – mampu mengurangkan kolesterol sebanyak 8% dengan setiap pengambilan 400 kalori kismis setiap hari.
9. Oat – penyerap utama kolesterol didalam darah.
10. Jambu batu – mampu menurunkan sehingga 18.8% kolesterol dengan pengambilan 400gm sehari
Tiada ulasan:
Catat Ulasan